NEEM CONTACT OPWIJ BIJTEN NIET

Happy Bachdag 2023

Dinsdag 21 maart vieren we de verjaardag, of eigenlijk de geboorte, van Johann Sebastian Bach! De muziek van Bach kenmerkt zich door herkenning en troost. Ook al heb je zijn muziek nog nooit gehoord, het voelt meteen vertrouwd en dichtbij. Tijdens de Happy Bachdag zullen verschillende musici op diverse plekken in de stad muziek van Bach ten gehore brengen.

 

Programma

We hebben een afwisselend, gratis toegankelijk programma voor je in petto. Op meer dan twintig verschillende locaties in de stad Tilburg brengen musici muziek van Bach ten gehore.

 

7u-21u | Station Tilburg

Om te beginnen hebben we de stationspiano op geheel Tilburgse wijze gekaapt! Iedereen mag deze dag vanaf 7u de hele dag plaatsnemen achter de piano in de hal van het station om de muziek van Bach te spelen. Van 7u tot 21u speelt ook het carillon (a.k.a. de Wasknijper) in de klokkentoren van het station mee.

 

8u-9u | Balkon van het Paleis

Van 8u tot 9u blazen we je wakker met Bach op het balkon van het Paleis! Zie het als de officiële opening van een prachtige dag!

 

7u-21u | Heikese Kerk

Stadsbeiaardier Carl van Eyndhoven heeft speciaal voor de Happy Bachdag een programma gemaakt voor de beiaard automaat. Van 7u tot 21u zullen deze melodieën klinken op de beiaard van het Heike! Op deze manier is Bach zijn ganse ‘verjaardag’ aanwezig.

 

12.30u-13.30u | Heikese Kerk

Heel bijzonder: Carl geeft een live beiaardconcert om 12.30u. Bijna nooit mag iemand de toren in. Heel lang was dit mogelijk vanwege veiligheid. Er was een speciaal besluit nodig van het college van B&W om dit mogelijk te maken. Fantastisch!


10.30u-11u en 11.30u-12u | Kessels Museum

Odette Kolen-Van de Korput speelt een concert met uitleg waarbij ze het verschil laat horen tussen traverso en dwarsfluit.

 

10u-11.15u | Heuvelse Kerk

Voor amateur muzikanten en professionals die willen aanhaken is er genoeg te doen. Van 10u tot 11.15u worden Bachkoralen gezongen in de Heuvelse Kerk. De inschrijvingen hiervoor zijn inmiddels gesloten.

 

11.30u-13.15u | Heuvelse Kerk

Meer weten over de Aria’s van Bach? Frank Hermans en Rob Nederlof geven een masterclass in de Heuvelse Kerk van 11.30u tot 13.15u. Voor professionals en studenten muziek, maar publiek is ook zeker welkom. Kleed je wel warm aan!

 

12u-14u | Dwaalgebied en Werkcafé Gemeente Tilburg.

‘s Middags vanaf 12u hoor je Bach in de binnenstad waar een aantal winkels: Zijne Koninklijke Hoogheid, Amazing Projects, Atelier Fijngoud, Superfly, Livius/de Zevensprong en Dille & Kamille hun deuren zullen openen voor de Happy Bachdag-muzikanten. Onze dweilende muzikanten zijn ook terug te vinden in het Werkcafé van de Gemeente Tilburg tussen 12u en 14u.

 

12.30u-13.00u | Kessels Museum

Concert door Ruud Bouman, Fons Mommers (piano quatre-mains) en Paul Hoogenboom (klarinet)

 

12u-16.30u | Schouwburg Concertzaal Tilburg

We spelen deze dag een speciale versie van Sounding Bodies’ Bach Kliniek. De Bach Kliniek is een intiem één-op-één concert van een muzikant die een stuk van Bach speelt speciaal voor jou, een unieke ervaring! De inschrijvingen hiervoor zijn gesloten.

 

13.30u-15u | Heuvelse Kerk

Instrumentalisten en zangers kunnen hun Bach-stuk samenspelen met stadsorganist Rob Nederlof. Place to be: Heuvelse Kerk van 13.30u-15u. Voor deze Bach Play & Sing geef je je op door een mailtje te sturen naar r.nederlof@factorium.nl o.v.v. Bach Play & Sing.

 

14u-14.30u | Kessels Museum
Concert door studenten piano van Fontys AMPA.

 

15u-17.45u | Op stap met Bach – Heuvelse Kerk – Paleis, Pauluskerk, Kapel van Fontys

Daarnaast kan je Op stap met Bach! Samen met stadsorganist Rob Nederlof en een stadsgids maak je een wandeling langs de Heuvelse Kerk (15u-15.30u), het Paleis (15.45u-16.15u), Pauluskerk (16.30u-17u) en de Kapel van Fontys (17.15u-17.45u). Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar r.nederlof@factorium.nl o.v.v. orgelwandeling.

 

14u-16u | Factorium Cultuurmakers – grote zaal

Bij Factorium Cultuurmakers kun je een prachtige documentaire bekijken over de Mattheüs Passion en Reinbert de Leeuw. Omlijst met live muziek uiteraard!

 

16u-18u | Dwaalgebied

Aan het einde van de middag staan er weer concerten op de rol in een aantal winkels: Zijne Koninklijke Hoogheid, Amazing Projects, Atelier Fijngoud, Superfly, Livius/de Zevensprong en Dille & Kamille hun deuren zullen openen voor de Happy Bachdag-muzikanten.

 

16.45u-17.30u | Tilburg University – Esplanade gebouw

In The Black Box van het Esplenada gebouw kan je genieten van een concert door bassist James Oesi.

 

18.30u-19u | Heikese Kerk

De Happy Bachdag wordt dinsdag in de Heikese Kerk afgesloten met een orgelconcert van topmuzikant en stadsorganist Rob Nederlof. Het concert is wederom gratis toegankelijk voor iedereen. Wees welkom!

 

Ook zullen we op een aantal basisscholen en middelbare scholen in Tilburg kinderen en hun docenten trakteren op een muzikaal intermezzo. En we zijn te zien en horen in beide locaties van het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis.

 

De concerten worden verzorgd door professionele musici, studenten van Fontys AMPA, docenten en leerlingen van Factorium Cultuurmakers.

Happy Bachdag Tilburg is een initiatief van Sounding Bodies in samenwerking met Schouwburg Concertzaal Tilburg, Fontys AMPA, Heikese Kerk, Prorail, Factorium Cultuurmakers en Elisabeth Ziekenhuis Tilburg. Mede mogelijk gemaakt door Gemeente Tilburg, Prins Bernhard Cultuurfonds, Ondernemersfonds Binnenstad Tilburg, KoBra en Edward Meijer. Ontwerp icoon: Ivo van Leeuwen van TilburgsAns

 

 

 

PREMIERE: 21 maart 2023

CREDITS: Happy Bachdag is een initiatief van Sounding Bodies in samenwerking met Schouwburg Concertzaal Tilburg, Fontys AMPA, Heikese Kerk, Prorail, Factorium Cultuurmakers en Elisabeth Ziekenhuis Tilburg. Mede mogelijk gemaakt door Gemeente Tilburg, Ondernemersfonds Binnenstad Tilburg en Edward Meijer. Ontwerp icoon: Ivo van Leeuwen van TilburgsAns.