NEEM CONTACT OPWIJ BIJTEN NIET

StrijkLicht

Jacqueline Hamelink & Anthony Fiumara

Iemand zei ooit ’Talking about art is like dancing about architecture’.Datzelfde geldt voor de relatie tussen beeldende kunst en muziek. Hoe vertaalt een musicus of een componist een beeld naar klank? En wat doet dat met de toeschouwer van dat kunstwerk? Maakt het een schilderij begrijpelijker, voegt het een nieuwe poëtische laag toe of wordt het er nog raadselachtiger van?

 

Precies dat willen de Tilburgse stadscomponist Anthony Fiumara en celliste-performer Jacqueline Hamelink onderzoeken in hun nieuwe project StrijkLicht. Daarom gaan ze in Museum De Pont komend jaar op een aantal donderdagavonden een muzikaal gesprek met verschillende kunstwerken en het publiek.

 

Anthony Fiumara en Jacqueline Hamelink zijn beiden grote liefhebbers van beeldende kunst. In hun werk verwijzen ze regelmatig naar beeldende kunst en het visuele, of ze verwerken die elementen in hun klank. De optredens vinden plaats op de eerste donderdag van de maand in museum De Pont in Tilburg. Iedere keer wordt een ander kunstwerk uit de vaste collectie ‘verklankt’.

 

Het eerste optreden was donderdag 2 mei om 17.30, 19.00 en 19.30 uur. Fiumara en Hamelink gingen in gesprek met Regenboog van Jan Andriesse.

 

Het volgende muzikale gesprek vindt plaats op donderdag 6 juni. Dan staat Nose Art van Fiona Banner centraal.

Na de zomerstop ook op 5 september, 3 oktober, 7 november, 5 december (o.v.)

 

SPEELDUUR: 10-15 min
PREMIERE: 2 mei 2019, museum De Pont (Tilburg)

CREDITS: Anthony Fiumara - composities, electronica
Jacqueline Hamelink - cello, stem