NEEM CONTACT OPWIJ BIJTEN NIET

Bach Kliniek

Jacqueline Hamelink

Bach Kliniek is een één-op-één-concert in een besloten behandelkamer. Daar speelt een musicus – een violist, cellist, klavecinist, pianist, organist of accordeonist – de muziek van Johann Sebastian Bach speciaal voor jou en ook echt alléén voor jou! Je bepaalt vooraf zelf wat je uit het concert wilt halen, troost of blijdschap bijvoorbeeld. Bach Kliniek is een uiterst intense muzikale ervaring. Uniek ook, in een tijd waarin bijna alle muziek uit elektronische apparaten komt. Zo dicht bij muziek en uitvoerder was je nog nooit!

 

 

Al in de tijd van Bach bestond de overtuiging dat muziek een grote helende werking bezat, mits die aansloot op de gevoelstoestand van de luisteraar. Met Bach Kliniek laat Sounding Bodies zien hoe belangrijk akoestische klanken ook nu nog kunnen zijn voor het welzijn en welbevinden van mensen. Iedere muziekliefhebber weet dat muziek diep kan raken, maar de retorische kracht van het werk van Bach toont nog een bijzondere kwaliteit: het beroert, het overtuigt de luisteraar op gevoelsniveau.

 

Om mede vorm te geven aan vernieuwing en verbreding van de klassieke en hedendaagse muziekvoorziening is Sounding Bodies door arrangeur van de Provincie Brabant, Geert van Boxtel, gevraagd om haar beproefde formule Bach Therapie! uit te breiden. Daarom is Bach Kliniek naast een ervaring voor publiek, ook een opleiding voor muzikanten. Met de door haar bedachte Bach Therapie! heeft Hamelink een methode ontwikkeld waarmee ze met haar cello de muziek van Bach op de intiemste manier voor haar publiek speelt. Haar persoonlijke invulling van de muziek hangt nauw samen met de oorspronkelijke bedoeling waarmee de muziek gecomponeerd is, geheel volgens de muzikale retorica en de affectenleer. Deze inzichten wil ze delen met andere musici.

 

Bach Kliniek is een innovatief voorbeeldproject omdat het én zuiver klassiek is doordat de muziek van Bach (in onaangepaste vorm) centraal staat, én er een bijzondere ‘twist’ aan gegeven wordt.

 

 

Lees hier meer over de musici, gastvrouwen en kostuumontwerper. Klik hier voor de recepten van de Bach Kliniek.

 

Dit project is mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Provincie Noord-Brabant.

 

SPEELDUUR: 30 minuten
PREMIERE: 1 augustus 2019 op Theaterfestival Boulevard 's-Hertogenbosch

CREDITS: Jacqueline Hamelink: concept, regie en uitvoering

Musici

Diederik van Wassenaer: viool

Eilidh Martin: cello

Goska Isphording: klavecimbel

Jacqueline Hamelink, cello

Laurens de Man: orgel

Maximiliano Ciaffi: piano

Vincent van Amsterdam: accordeon

Caat Peters & Kathy Marchand: gastvrouwen

Mirte Engelhard: kostuums

Florain Verheijen: creatief producent

Marq Claessens: uitvoering decor

Johann Sebastian Bach: muziek


Willem van de Ven (studio WVDV): campagnebeeld