NEEM CONTACT OPWIJ BIJTEN NIET

Educatie

Wij maken contact en verbinding via muziek, zodat jij contact kunt maken met jezelf en met de mensen om je heen. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Daarom komen we graag op scholen met voorstellingen voor primair onderwijs en voortgezet onderwijs. Sounding Bodies maakt in overleg met het (beroeps)onderwijs trajecten die diepgang, spelplezier, creatief denken en doen ontwikkelen. Vanuit haar eigenzinnige visie op samenwerking tussen de verschillende kunstdisciplines heeft Sounding Bodies een eigen methodiek ontwikkeld, waarmee cursussen en workshops aan verschillende doelgroepen kunnen worden aangeboden, van studenten van kunstberoepsopleidingen (Hogeschool voor de Kunsten | Fontys) tot een algemeen publiek van scholieren (Beatrix College Tilburg).

 

Onze voorstellingen zijn interactief, op maat gemaakt, prikkelen je oren en zijn gericht op ontmoeting via muziek en klank. De persoonlijke ervaring staat centraal in alles wat we doen. We brengen muziek heel dichtbij, met zachte aandacht, als een cadeautje om uit te pakken.
We nemen kinderen en jongeren serieus en zoeken samen met hen naar verbinding in een wereld waarin de tegenstellingen steeds groter worden. Wat gebeurt er als je stil wordt en alleen maar luistert?

 

Ivoren Toren  
Verbeeldingskracht, improvisatie, taal

 

Bij Ivoren Toren van Sounding Bodies bepalen leerlingen wat er gebeurt. Zij kiezen samen de woorden waarmee cellist Jacqueline Hamelink en tekenaar Miesjel van Gerwen gaan spelen.
En bepalen wie leidt en wie volgt. Improviserend ontstaat nieuwe muziek en nieuw beeld. Wat zullen ze voor jullie spelen? Niemand weet het, zijzelf het allerminst. Herken je de woorden? En het gevoel bij die woorden?

 

Klankkleur   
Beeldende kunst, improvisatie, zintuigen

 

Zittend tussen de leerlingen en samen met hen, kijkt Jacqueline Hamelink naar een schilderij of kunstwerk terwijl zij improviseert op de cello. Wat vertelt het kunstwerk? Wat laat het zien? Zij vraagt het schilderij: “Ik denk dat jij zo klinkt. Klopt dat?”, en vertaalt wat het schilderij haar vertelt in muziek. Na afloop gaat Jacqueline met de leerlingen in gesprek. Hoe denken zij dat beeld en muziek met elkaar te maken hadden? Hoe kijk je? Hoe luister je? Is het een geheel? Let je op details? Kan je naar muziek kijken? Kan je een kunstwerk horen? Kan je het ook voelen, ruiken of smaken?

 

Zowel Ivoren Toren als Klankkleur zijn geschikt voor basisonderwijs onderbouw, middenbouw en bovenbouw (regulier en speciaal onderwijs). Per leeftijdsgroep worden aanpassingen gedaan. Deze voorstellingen werden gespeeld onder andere gespeeld voor leerlingen en studenten van basisschool Tilliander in Tilburg, Voortgezet Speciaal Onderwijs Leijparkschool Tilburg, AZC Princenbosch en Tilburg University.

 

Vraag naar de mogelijkheden voor educatie en workshops bij Jacqueline Hamelink: jacqueline@soundingbodies.com.