NEEM CONTACT OPWIJ BIJTEN NIET

1e Editie Happy Bachdag Tilburg *GEANNULEERD*

IVM DE MAATREGELEN VANWEGE HET CORONAVIRUS ZAL DE HAPPY BACHDAG NIET PLAATSVINDEN OP 21 MAART 2020. ALS DE MAATREGELEN ZIJN OPGEHEVEN, WORDT ER GEZOCHT NAAR EEN ALTERNATIEVE DATUM.

 

Op 21 maart wordt onder de noemer Happy Bachdag, onafhankelijk van elkaar, in diverse steden de geboortedag (nu 335 jaar geleden) van Johann Sebastian Bach gevierd. In Tilburg draagt Jacqueline Hamelink bij aan dit evenement in Tilburg.

Zonder het oeuvre van Bach had de muziekwereld er vandaag de dag heel anders uitgezien.

 

Bach heeft invloed uitgeoefend op alle genres binnen de muziek. De insteek van de Happy Bachdag is om op laagdrempelige wijze de muziek van Bach dichter bij het publiek te brengen, er op ludieke manieren ‘per ongeluk’ mee in aanraking komen. Maar ook voor de Bachliefhebber is dit een uitnodigend evenement.

 

Om met de muziek van Bach op toegankelijke wijze een zo breed mogelijk publiek aan te spreken, werkt Theaters Tilburg samen met Jacqueline Hamelink aan de dag. Met haar gezelschap Sounding Bodies maakte zij eerder de Bach Kliniek, een muzikale theaterervaring met één-op-één-concerten die de muziek dichterbij brengt als ooit tevoren, zowel letterlijk als figuurlijk.

 

Behalve het mede samenstellen van het programma zal Jacqueline samen met het haar musici van de Bach Kliniek in de Heikese kerk persoonlijke en intense ontmoetingen met de muziek van Bach creëren. Mensen kunnen kennismaken met de muziek, de instrumenten (viool, cello, orgel, piano, klavecimbel) en de wereld van Bach, door erover te vertellen, maar vooral ook door te laten horen en voelen.

 

De Happy Bachdag – een initiatief van 24Classics – is een primeur voor Tilburg. In  onder meer Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam, Deventer, Dordrecht, Utrecht vond de dag al eerder plaats!

 

Bach op onverwachte plekken
Met de Heikese kerk als centraal punt, waar een speciale versie van Sounding Bodies’ Bach Kliniek zich tijdens deze dag vestigt, worden rondom de kerk in diverse winkels muzikanten van de Fontys Academy of Music and Performing Arts geprogrammeerd. De bedoeling is dat er zoveel mogelijk mensen op deze locaties verrast worden met mini-concertjes. Zo zou je in de groentewinkel zomaar een cellist kunnen treffen die Bach speelt. Of tijdens het passen van een trui of het drinken van je koffietje na het winkelen plots getrakteerd worden op prachtig pianospel en zang.

 

In de ochtend wordt het carillon van de Heikese kerk bespeelt door de stadsbeiaardier, Carl van Eyndhoven en aan het einde van de dag speelt Laurens de Man op het Heikese kerkorgel. Alles is gratis toegankelijk en bedoelt om zoveel mogelijk mensen in aanraking te brengen met Bach’s muziek en klassieke muziek in het algemeen. Bij de deelnemende locaties zijn hand-outs met het programma beschikbaar.

 

Programma (gratis toegankelijk)

Stations Carillon Tilburg
Dankzij ProRail Stations zal tussen 9.00-20.00 zal ieder half uur de Prelude uit Wohltemperiertes Klavier Nr. 1 BWV 846 in C- groot van J.S. Bach klinken op het statrionscarillon Tilburg, beter bekend als de wasknijper.

 

Bibliotheek LocHal
10.30 – 11.00 Jacqueline Hamelink speelt Suite Nr. 1 in G. groot voor cello solo van J.S. Bach
11.00 – 11.30 LuisterLab rondom J.S. Bach door Brechtje Roos

Locatie: Stemmingmakerij Lochal

 

Heikese Kerk en Tilburgse Binnenstad
11.00 – 12.00      Stadsbeiaardier Carl van Eyndhoven, Heikese Kerk
12.00 – 17.00      Speciale editie Sounding Bodies | Bach Kliniek, Heikese Kerk (Doorlopend, speeltijden aan de kerk)
12.00 – 17.00      Studenten Fontys, AMPA  houden muzikale winkeltocht met de muziek van Bach (doorlopend)
17.30 – 18.00       Laurens de Man bespeelt het grote orgel in de Heikese Kerk

Kijk voor het volledige programma op: Happy Bachdag Tilburg.

 

Betrokkenen partijen: Theaters Tilburg, Sounding Bodies, AMPA | Fontys Hogeschool voor de Kunsten, de Heikese Kerk, de Lochal Bibliotheek, Binnenstadmanagement, 24Classics Happy Bachdag

 

Het programma van de eerste editie van de Happy Bachdag wordt u gratis aangeboden door de Gemeente Tilburg, het Ondernemersfonds, LocHal Bibliotheek, ProRail Stations, Theaters Tilburg, Sounding Bodies, Heikese kerk en de deelnemende locaties in de binnenstad.

LAATSTE NIEUWS

Première KOKOON+ voor families 🎶👨‍👩‍👧‍👦

Stap op zaterdag 8 juni binnen in de wereld van KOKOON+, waar muziek, dans en verbeelding samenkomen om een onvergetelijke ervaring te creëren voor jou en je kinderen. Speciaal ontworpen voor jonge kinderen van 2 tot 6 jaar, belooft dit interactieve concert zowel kinderen als volwassenen te betoveren.   De artistieke coördinatie ligt in handen […]

Lees verder

Even voorstellen: nieuw bestuurslid

Sounding Bodies is blij te kunnen melden dat Jeroen Mulder het bestuur van de stichting gaat versterken. Hij is momenteel werkzaam bij de Provincie Noord-Brabant op het terrein van de verduurzaming van de bouw, maar heeft een ruime ervaring in de kunstensector. Na een studie aan de Academie voor de Beeldende Kunst in Tilburg was […]

Lees verder