NEEM CONTACT OPWIJ BIJTEN NIET

Co-creating Acoustic Encounters: Sounding Bodies staat 29 aug op Cultura Nova

Help je mee? Stap je in onze cocon? Een veilig labyrint waarin je steeds verder wordt meegenomen: zacht en aangenaam ontdekken en ondergaan. In deze performance staan daadwerkelijk luisteren en voelen centraal.

 

De inbreng en ervaring van het publiek is essentieel voor de uiteindelijke voorstelling die in 2024 op Cultura Nova te zien zal zijn. In deze bijzondere ervaring krijg je een intiem kijkje in de keuken. Je ontwikkelt mee en helpt de makers hun performance nog beter neer te zetten. Een unieke blik achter de schermen!

 

In onze wereld die overvol is met visuele prikkels vergeten we soms wat echt luisteren voor je kan doen. Haal je alles wat je ziet weg en concentreer je je echt op geluid, dan gaat er een wereld voor je open.

Geluid is direct, en voelen is dat ook. Door Corona en #metoo is onze omgang met aanraking veranderd. De onschuld van de – al dan niet terloopse – aanraking is niet meer. We zijn voorzichtig. We creëren afstand. Tegelijkertijd heeft ieder mens behoefte aan lichamelijk contact en resonantie met zichzelf en de ander. Met je ogen dicht iemands hand aanraken is intiem en dichtbij.

 

Wat gebeurt er als we horen en voelen met elkaar verbinden? Hoe voelt het om aangeraakt te worden door geluid, als er niks meer zit tussen jou en de klank?

Als performancekunstenaar staat voor Jacqueline Hamelink de aanraking in de kern van de artistieke praktijk. Haar werk gaat over het creëren van ontmoetingen waarin door aandacht en aanwezigheid contact gemaakt wordt. Van origine klassiek musicus zoekt ze naar manieren om de afstand tussen publiek en uitvoerder te verkleinen; waardoor een andere beleving ontstaat die een nieuwe dimensie van muziek blootlegt.

In deze onderzoeksfase van de performance ga je samen met de makers aan de slag om hun project vorm te geven.
Wat betekent het voor je om de onmiddellijkheid van geluid en aanraking te ervaren? Hoe verhoud je je hiertoe? Waar ligt je grens? Ervaar wat echt luisteren en voelen met je doet.

 

Belangrijk: Samen creëren vereist een veilige en vertrouwde omgeving. Voor alle scenes en oefeningen die we samen doen vragen we je toestemming en te allen tijde kan je aangeven of je iets wil doen of niet.

 

Info
Datum: dinsdag 29 augustus 16.30 + dinsdag 29 augustus 20.00 uur
Locatie: Parkstad Limburg Theaters, RABOzaal Heerlen
Duur: 60 minuten mee-maken, 30 minuten in gesprek met de makers
Voor: 12-30 personen
Kosten: €5, tickets kun je hier kopen (wees er snel bij, slechts 30 plekken beschikbaar)

Credits

Co-Creating Acoustic Encounters is een projectonderzoek van Sounding Bodies
Jacqueline Hamelink, concept en regie
Aart Strootman, muzikaal advies en instrumentenbouw

 

Performance crew
Anke van Esch, gastvrouw
Claire Adams, viool/zang
Eilidh Martin, cello
Els Mondelaers, zang
Judith Clijsters en Rosana Pinheiro, fysiek contact specialisten

LAATSTE NIEUWS

Voorstelling NU voor 200 docenten basisscholen

Sounding Bodies speelt de op maat vormgegeven voorstelling NU op 4 oktober voor 200 docenten van de nutsscholen PO in Breda. Deze docenten hebben die dag een studiedag over stress en (het voorkomen van) een burn out. Hoe zorg je goed voor jezelf? En hoe zetten de werkgevers van de docenten juist de docenten centraal? […]

Lees verder

Keynote Performance & Societal Change voor ACE Fontys

Op 5 september geeft Sounding Bodies een keynote lezing en performance met als titel ‘Performance & Societal Change’ voor 300 studenten van de de Academy for The Creative Economy (ACE) van Fontys. Artistiek leider Jacqueline Hamelink en onderzoeker Arthur Kok gaan dieper in op de methodiek van Sounding Bodies waarop de culturele instelling muziek en […]

Lees verder