NEEM CONTACT OPWIJ BIJTEN NIET

swan[remix]

Jacqueline Hamelink & Johnny Lloyd

Gelikte popsongs en duistere soundscapes geven ‘De Zwaan’ modern jasje

 

Nog op haar sterfbed vroeg de beroemde ballerina Anna Pavlova om haar zwanenkostuum waarin ze tijdens haar leven meer dan 4.000 keer De stervende zwaan danste die haar wereldberoemd maakte. De melodie ervan, De Zwaan, uit Saint-Saëns’ Carnaval der dieren, staat voor eeuwig in de hemel geschreven. Het is de absolute moeder van alle hits.

 

In swan[remix] brengen celliste-performer Jacqueline Hamelink en contemporary hiphop danser en choreograaf Johnny Lloyd dit klassieke fenomeen op virtuoze wijze opnieuw tot leven. Op hun uitnodiging schreven vier totaal verschillende componisten, gebaseerd op de melodie van De Zwaan, een nieuwe ‘hit’.

 

Met de nieuwe muziek als uitgangspunt creëerden Hamelink en Lloyd (Eastman/Sidi Larbi Cherkaoui) een aantal ‘zwanen’, die in swan[remix] samen een veelkleurig geheel vormen. De voorstelling beweegt zich tussen uitersten; van gelikte popsong tot duistere soundscapes tot hedendaags klassiek. Met swan[remix] laten ze niet de geïdealiseerde ballerina of musicus zien, maar tonen zij juist de mens die tekortschiet maar blijft proberen.

 

swan[remix] is een coproductie met DansBrabant en November Music, en wordt mede mogelijk gemaakt wordt door BKKC Impulsgelden, Makersfonds Tilburg, Prins Bernard Cultuurfonds en gemeente Eindhoven.

 

In het najaar van 2017 en in de eerste maanden van 2018 presenteerden Hamelink en Lloyd materiaal als work-in-progress: verschillende ‘zwanen’ waarin de synergie van muziek en dans op experimentele wijze  werden onderzocht.

 

Op theaterkrant.nl (“interessante bewegingstaal”, “dan weer een rockconcert, vervolgens een hedendaagse choreografie met hiphop-invloeden, dan weer een klassieke cellosolo”) en brabantcultureel.nl (“Het is de opeenstapeling van kleine episodes die de voorstelling kracht en diversiteit meegeeft”) verschenen recensies.

 

SPEELDUUR: 60 minuten
PREMIERE: 14 april 2018 in theater de NWE Vorst Tilburg

Quote

“Het was een spectaculaire combinatie van muziek, zang en dans, waarin de twee de grenzen van hun kunnen opzochten.”

René van Peer in Brabants Dagblad op 13 nov 2017


CREDITS: Jacqueline Hamelink & Johnny Lloyd: concept en uitvoering

Aart Strootman, Camille Saint-Saëns, Guy Harries, Laetitia van Krieken & Richard van Kruysdijk: muziek

Johanna van Steen: eindregie

Arthur Kok & Pietjan Dusee: dramaturgie

Tegest Pecht-Guido: productie

Ellen Knops: lichtontwerp

Maarten Blom: techniek

DansBrabant & November Music: coproductie


Koektrommel Studio: fotografie (tijdens Cultuurnacht Breda)

Johnny Lloyd: campagnebeeld