NEEM CONTACT OPWIJ BIJTEN NIET

Even voorstellen: Team Bach Kliniek

Het team van Bach Kliniek bestaat uit een aantal talentvolle jonge musici die elk reeds hun sporen verdiend hebben in de (klassieke) muziek. Zij bereiden zich momenteel voor op de één-op-één concerten die ze gaan geven, door de composities, klankleer en retoriek van J.S. Bach (nog meer) eigen te maken. Daarnaast verheugen de gastvrouwen van de kliniek zich om het publiek een warm welkom te heten. Mode-ontwerper Mirte Engelhard steekt ze allemaal in een prachtig passend kostuum.

  (boven vlnr Vincent, Goska, onder vlnr Diederik, Eilidh)

 

Op accordeon: Vincent van Amsterdam

 

“Op de accordeon kun je de geweldige klavier muziek spelen, maar ook (enkele) orgelwerken van Bach”

 

Vincent van Amsterdam (1989), winnaar van de Dutch Classical Talent Award 2016, is een groot promotor van het klassiek accordeon. Hij is laureaat van diverse (inter)nationale concoursen, zoals het Prinses Christina Concours (2007), het Nationaal Accordeon Concours (2008 & 2009) en het Nederlands Conservatorium Concours (2014). In 2014 heeft Vincent zijn Master of Music studie Cum Laude afgesloten aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten te Tilburg, vanaf 2018 is Vincent docent op de Master of Music opleiding aan ditzelfde Fontys Conservatorium. Vincent heeft vele concerten gegeven en tournees gehad in het binnen- en buitenland, en doet dat nog steeds. Daarnaast heeft Vincent het voorrecht gehad om met enkele (jeugd)orkesten te soleren, waaronder in 2019 met het Nederlands Kamerorkest. In de zomer van 2019 zal Vincent op het label Odradek als eerste Nederlandse accordeonist een cd uitbrengen met de gehele Goldberg Variaties van J.S. Bach.

 

vincentvanamsterdam.nl

 

Op klavecimbel: Goska Isphording

 

Goska Isphording is klaveciniste, musicus en vooral ook vertolker van nieuwe muziek waarbij zij -vaak in samenwerking met componisten- de mogelijkheden en grenzen van haar instrument opzoekt en verkend. Dit maakt haar optredens verrassend, virtuoos en intens. Goska Isphording studeerde klavecimbel aan de conservatoria van Krakau en Den Haag. In Amsterdam studeerde ze hedendaagse klavecimbeltechnieken bij Annele de Man. Nog in deze periode won ze het Penderecki concours in de categorie solo en duo en volgden vele optredens in binnen -en buitenland en speelde op alle internationale festivals voor nieuwe muziek. Voor Goska zijn talloze composities geschreven en opgedragen.

 

goskaisphording.com

 

Op viool: Diederik van Wassenaer

 

“Bach’s muziek is voor mij niet zwart/wit maar grijs, net als onze eigen gevoelens”

 

Diederik van Wassenaer (1990) volgde de vooropleiding op het Conservatorium van Amsterdam bij Johannes Leertouwer alvorens zijn bachelor te behalen in de Verenigde Staten op Indiana University’s Jacob’s School of Music in Bloomington. Daar studeerde hij bij Mark Kaplan en Nam-Yun Kim. Na enkele jaren actief te zijn als orkestmusicus en sessiemuzikant in Nashville, Tennessee, keerde hij in 2018 terug naar Nederland om zijn masters te volgen op Codarts Rotterdam bij Gordan Nikolic. Naast klassiek speelt Diederik ook graag bluegrass en jazz, en arrangeert hij regelmatig strijkers voor songwriters en bands uit Europa en de V.S. Diederik speelt op een Milanese viool uit 1898 van Leandro Bisiach.

 

djvanwass.wixsite.com/diederik

 

Op cello: Eilidh Martin

 

“De muziek van Bach is allesomvattend voor mij. Er is geen andere componist die als hem klinkt en elke muzikant vindt zijn eigen stem via zijn muziek”

 

De Schotse celliste Eilidh Martin studeerde cello aan The Royal College of Music, Londen en de Eastman School of Music, New York met Steven Doane en in Nederland barokcello met Jaap ter Linden. Ze is regelmatig gast soliste bij verschillende ensembles. Eilidh maakte recent tournees met London’s Britten Sinfonia, Aronowitz Ensemble, Rednote Contemporary Music Group en Scottish Chamber Orchestra. Als lid van verschillende kamermuziekensembles was zij succesvol bij concoursen zoals London’s Royal-Over-Seas League en in Nederland de The Van Wassenaer Concours for early music ensembles. Ook heeft zij recitals in zalen zoals de Wigmore Hall, Barbican Centre en Concertgebouw gespeeld.

 

Haar solo-optredens zijn talrijk; bij Manchester International Cello Festival, voor een ‘Bach for Breakfast’ serie gedurende het Edinburgh Festival en bij hetInternational Musicians Seminar, Prussia Cove. Dit jaar opende het Holland Festival met een indrukwekkende productie bij William Kentridge ‘The Head and the Load’ waarin Eilidh samen met musici uit Zuid-Afrika en de Knights uit New York speelde.

 

  (boven vlnr Laurens, Anna, onder vlnr Jacqueline, Kathy)

 

Op (kist)orgel: Laurens de Man

 

“Bach is voor mij een onuitputtelijke bron van schoonheid, wijsheid, spiritualiteit, meesterschap, vreugde en troost”

 

Laurens de Man (1993) is een veelzijdig musicus, actief als pianist en organist, zowel solistisch als in kamermuziekverband. Hij studeerde piano en orgel (twee masters, predicaat respectievelijk ‘uitmuntend’ en ‘cum laude’) en bijvak klavecimbel aan het Conservatorium van Amsterdam bij David Kuyken, Jacques van Oortmerssen en Johan Hofmann. Vanaf oktober 2017 zet hij zijn studie voort aan de Berlijnse Universität der Künste bij Leo van Doeselaar (Konzertexamen Orgel). Laurens won diverse prijzen, onder meer een eerste prijs tijdens de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours, bij het Internationaler Klavierwettbewerb ‘J.S. Bach’ en bij de International Martini Organ Competition (1e prijs, publieksprijs en Jan Welmersprijs). In 2018 werd hem de Sweelinck-Mullerprijs toegekend, een stipendium voor veelbelovende jonge organisten. In januari 2019 won hij bij het Felix Mendelssohn Hochschulwettbewerb in Berlijn zowel de prijs voor de beste uitvoering van het opdrachtwerk als de derde prijs.

 

Opnamen van zijn spel werden meermaals uitgezonden op Radio4 en televisie (Podium Witteman, De Wereld Draait Door). Sinds 2012 is hij pianist van het Chimaera Trio, dat veelvuldig optreedt en prijzen won bij de Storioni Ensemblewedstrijd in ’s-Hertogenbosch en het Tristan Keuris Kamermuziekconcours in Amersfoort. Voor dit trio arrangeert Laurens ook regelmatig muziek, van Pachelbel tot Mahler. Sinds januari 2012 is Laurens hoofdorganist van de Janskerk in Utrecht, waar hij een Bätz-Witte orgel uit 1861 bespeelt.

 

laurensdeman.nl

 

Op piano: Anna van Nieukerken

 

Pianist Anna van Nieukerken houdt van muziektheater, tango, kamermuziek en liedjes. Ze heeft zeer veelzijdige ervaring op het concertpodium en schrijft en arrangeert in opdracht.

 

Anna trad op als pianist en acteur in diverse muziektheatervoorstellingen, onder meer met SOIL Muziektheater en gezelschap Mar&Co. Ze speelde in grote en kleine zalen in Nederland, Duitsland, Finland, Indonesië, Amerika en Griekenland. Daarnaast was ze jarenlang pianist in het Rodin Pianotrio.

 

Anna ontving haar diploma Tweede Fase solospel en kamermuziek in 2004 aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. In haar vrije tijd danst ze graag.

 

Op cello: Jacqueline Hamelink

 

“De één op één ontmoeting met de muziek van Bach voelt eigenlijk een beetje als mijn ‘signatuurvoorstelling’; muziek maken voor mij is communiceren op zielsniveau, daar waar de verschillen wegvallen en we allemaal gelijk zijn”

 

Jacqueline Hamelink is een celliste die liever niet stil blijft zitten. Hoewel het klassieke muziekpodium haar thuisbasis is, gaan haar lijf en zinnen voortdurend op zoek naar het bespelen van nieuwe muzikale registers en van de volle theatrale ruimte. Haar uitgebreide speellijst heeft een internationaal karakter en kent vele samenwerkingsverbanden. Jacqueline studeerde cello onder anderen bij D.Ferschtman, M. Iancovici, Ran Varon en Michel Dispa. Ensemble bij Ervin Schiffer, Benzion Shamir en Ron Ephrat van het Daniel Kwartet, het Vermeer Kwartet en Valentin Berlinsky van het Borodin Kwartet. Zangcoaching bij Frank Hermans en Ingrid Voermans, acteerlessen bij Guido Gerard en Dianne Krijnen, klassieke danstraining bij Liesbeth Hagenaars. Daarnaast volgde zij verschillende danstrainingen waaronder modern, streetdance, Latin en contact improvisatie.

 

In 2011 is zij begonnen als artistiek leider en frontvrouw van de mede door haar opgerichte Stichting Sounding Bodies, waarbinnen ze haar eigen voorstellingen ontwikkelt en nieuwe artistieke samenwerkingen zoekt. Ze is de bedenker van de ‘BachTherapie!’. Met een knipoog naar de ‘Bachbloesemtherapie’, heeft Jacqueline een methode ontwikkelt waarmee ze met haar cello in één-op-één situaties mensen een uiterst intense muzikale ervaring laat ondergaan. Bach Kliniek is een uitbreiding hiervan!

 

In de wachtkamer staat klaar: Kathy Marchand 

 

“De relatie die middels de affectenleer gecreëerd wordt tussen Bach, de musici en de cliënt, geven mij op een geheel nieuwe wijze inzicht in de werking van emoties”

 

Kathy Marchand is geen musicoloog maar museoloog. Ze begeleid onzameltrajecten bij musea. Gekscherend gezegd is zij Marie Kondo voor het Nederlands erfgoed. Alleen zijn herplaatsingen en herbestemmingen van objecten onderhevig aan wetgeving en secure procedures. Maar kun je je voorstellen dat een verzamelaar of conservator ‘zijn kindje’ los moet laten?

 

Bij ontzameling is de emotie die gepaard gaat bij het loslaten van objecten niet te onderschatten. Het begeleiden van de mensen waarmee Kathy samenwerkt vindt ze stiekem belangrijker dan de nieuwe bestemming voor de objecten. Ze geeft, zoals bij een rouwproces, alle ruimte voor ontkenning, pijn, verdriet, woede, schuldgevoelens, stilte, rust, vertrouwen, moed en kracht. Opdat de fysieke en mentale ruimte die vrijkomt ook werkelijk als vrije ruimte ervaren kan worden.

 

bouwkate.nl

 

   (vlnr Caat, Mirte)

 

In de wachtkamer staat klaar: Caat Peters 

 

“Nadat ik een deel van de Suites, gespeeld op cello, hoorde ben ik anders gaan luisteren, want wat vind ik dat prachtig!”

 

Als kind wilde Caat Peters stiekem actrice worden. Tijdens de muziekles zag zij zichzelf al helemaal voor zich als harpiste en bij balletles als prima ballerina. Maar ook in de voetsporen van haar vader treden en juf worden op het basisonderwijs heeft lange tijd bovenaan het lijstje gestaan. Het werd de kunstacademie. In een jaar dat bedoeld was als tussenjaar voor de overstap van kunstacademie naar toneelschool ging Caat werken in de horeca. Daar is ze eigenlijk nooit meer weggegaan. Caat is een geboren gastvrouw; haar hospitality-radar staat altijd aan. Met meer dan 25 jaar ervaring in de gastvrijheidsbranche startte zij onlangs Namens het Ontvangstcomité, een organisatie- en adviesbureau op het gebied van gastvrijheid, dat ook traint en entertaint. Haar missie is iedereen zich altijd en overal welkom te laten, ook daar waar men liever niet is.

 

De liefde voor beeldende kunst, dans, theater en muziek is altijd gebleven. Dat Caat goed op haar plek is in de wereld van kunst en cultuur blijkt wel uit haar huidige werkzaamheden als programma coördinator van de Dwalerij, vermakelijke straatmarkt in het Dwaalgebied van Tilburg. En als gastvrouw bij de Bachkliniek van Sounding Bodies komen werkelijk alle liefdes bij elkaar.

 

www.facebook.com/pg/namenshetontvangstcomite

 

Kostuumontwerp: Mirte Engelhard

 

“Bach roept jeugdherinneringen op, vroeger als klein meisje groeide ik op in een gezin waar allerlei muziek gedraaid en gespeeld werd. Mijn oudste zus speelde klassiek piano en dat klonk mooi door het hele huis”

 

Mirte EngeHARD (1982) is een Arnhemse modeontwerper die de kostuums voor Bach Kliniek ontwerpt. Ze is niet weg te denken uit de Arnhemse – en inmiddels ook de landelijke – fashionscene. Mirthe maakt klasieke streetwear, met als handelsmerk ‘kleding die door vouwen en plooien een vernieuwd silhouet hebben en ook nog die lekker draagt’. Mirte ontwerpt voornamelijk kleding en accessoires voor vrouwen maar maakt ook soms een uitstapje naar de mannenmode. Of het nu kleding voor vrouwen of mannen betreft, het heeft allemaal een EngelHARD signature; Urban design dat comfortabel draagt en er waanzinnig uitziet. Mirthe maakt ook op maat gemaakte kleding voor theater- en dansgezelschappen.

 

mirte-engelhard.nl

 

Zij allen heten jou, heten u van harte welkom in de Bach Kliniek. Van 1 t/m 11 augustus op Theaterfestival Boulevard!