NEEM CONTACT OPWIJ BIJTEN NIET

Nieuwste muziekproject Bach Kliniek in première bij Theaterfestival Boulevard

De voorbereidingen voor Sounding Bodies’ nieuwste muziekproject Bach Kliniek zijn in volle gang. De komende maanden gaat Jaqueline Hamelink aan de slag met talentvolle musici om haar Bach Therapie! verder te ontwikkelen. Een violist, cellist, klavecinist, pianist, organist en accordeonist maken zich de kunst van het één-op-één-concert meester. Tijdens Theaterfestival Boulevard zijn ze zover om de muziek van Johann Sebastian Bach speciaal voor een eenmanspubliek te spelen!

 

Bach Kliniek vindt plaats in een besloten behandelkamer. Vooraf bepaalt de bezoeker (of cliënt) zelf wat hij of zij uit het concert wil halen, troost of blijdschap bijvoorbeeld. Soms mogen mensen het instrument vasthouden of aanraken terwijl de musicus speelt, zodat ze de trillingen ervan kunnen voelen. Bach Kliniek is een uiterst intense muzikale ervaring. Uniek ook, in een tijd waarin bijna alle muziek uit elektronische apparaten komt.

 

Mindfullness
Beleving van kunst en cultuur is veelal een massa-activiteit, waarbij bezoekers van concerten en voorstellingen een passieve rol vervullen. Tegelijkertijd is er een steeds grotere behoefte aan zowel individuele ervaringen, aan mindfulness en onthaasting. Bach Kliniek biedt een unieke, persoonlijke beleving, waarbij de bezoeker actieve deelnemer wordt. Sounding Bodies laat daarbij muziek – letterlijk – tot op de huid voelen, waarbij directe interactie ontstaat tussen muzikant en publiek.

 

Helend
Al in de tijd van Bach bestond de overtuiging dat muziek een grote helende werking bezat, mits die aansloot op de gevoelstoestand van de luisteraar. Met Bach Kliniek laat celliste-performer Jacqueline Hamelink zien hoe belangrijk akoestische klanken ook nu nog kunnen zijn voor het welzijn en welbevinden van mensen. Iedere muziekliefhebber weet dat muziek diep kan raken, maar de retorische kracht van het werk van Bach toont nog een bijzondere kwaliteit: het beroert, het overtuigt de luisteraar op gevoelsniveau. Jacqueline: “Hij was de man die bewust met muziek het gemoed van de luisteraar wilde beïnvloeden.”

 

Opleiding
Bach Kliniek is naast een ervaring voor publiek ook een opleiding voor muzikanten. Met de door haar bedachte Bach Therapie! heeft Sounding Bodies’ Jacqueline Hamelink een methode ontwikkeld waarmee ze met haar cello de muziek van Bach op de intiemste manier voor haar publiek speelt. Haar persoonlijke invulling van de muziek hangt nauw samen met de oorspronkelijke bedoeling waarmee de muziek gecomponeerd is, geheel volgens de muzikale retorica en de affectenleer. Deze inzichten wil ze delen met andere musici. Hoe maak je van een concert een gesprek? Jacqueline: “De komende tijd ga ik met de musici trainen. Ze moeten goed kunnen spelen maar ook contact kunnen leggen met de toeschouwer terwijl ze spelen. Daar draait het allemaal om.”

 

Bach Kliniek van Sounding Bodies | Jacqueline Hamelink beleeft haar première op 1 augustus bij Theaterfestival Boulevard ‘s-Hertogenbosch!

 

Te zien van 1-11 augustus op locatie. Kaartverkoop op het festivalplein op de Parade. Kijk hier voor meer info en credits.

 

Lees hier meer over de musici, gastvrouwen en kostuumontwerper.

LAATSTE NIEUWS

Mooi artikel op Brabant Cultureel over Sound & Happy

Digitaal podium voor kunst en cultuur Brabant Cultureel besteedt uitgebreid aandacht aan Sound & Happy.   Schrijver Arnold Verplancke: “Wethouder Dols gaf eerlijk toe via Jacqueline Hamelink in een wereld te zijn gekomen die hij helemaal niet kende. Op een zondag stapte hij haar Bach Kliniek binnen, een beetje onwennig en onhandig. Maar de sessie […]

Lees verder

Afgelast: Landelijke lancering Sound & Happy op InScience Festival Nijmegen

13 nov 2021: helaas heeft InScience door de aangescherpte maatregelen moeten besluiten om alle randprogrammering af te gelasten. Dit betekent dat de lezing over Sound & Happy ook niet door kan gaan.   Zondagmiddag 14 november vindt de landelijke lancering van Sound & Happy plaats op InScience Festival in Nijmegen. Het is tevens de feestelijke […]

Lees verder